Begravningsbilar i

Vittangi

Gösta Rautio vid bilen utanför Karolinska sjukhuset i
Stockholm 1954 i samband med en hämtning därifrån.
Hur många dagar tog den resan.

Här ser man det långa överhänget då hjulbasen är så kort.
Bilen var utrustad med dubbelhytt så att bärarna kunde åka med

Volvo Duetten från 60-talet som togs ur trafik 1987.

Fr.v. Den nya bilen Volvo V70 och vår tidigare bil, Volvo 245,
som nu är stationerad i Karesuando. Längst till hö, Karesuandos
gamla Volvo 245 som nu är såld till Övertorneå församling

Här ser vi vår nya bil vara leveransklar våren 2010.
Byggd av: NILSSON SPECIAL VEHICLES
i Laholm

Tillbaka till nyheter

Begravningsbilarna i Vittangi församling

Text:  Börje Johansson

Vittangi församling köpte in sin första begravningsbil  1935. Det var en Volvo med förlängd överbyggnad men hjulbasen förlängdes ej på den tiden, så den var densamma som på en bil i original. Överhänget bak blev stort. Köregenskaperna kan inte ha varit de bästa.

Den hade också plats för bärarna då egen bil ej var var mans egendom.

Den bilen fick stå stilla under hela andra världskriget, uppallad på bockar i gamla polisstationens garage då försvaret var i behov av däck, som var hårdvaluta på den tiden. Bilen kunde tas i bruk först efter kriget.

Transporterna av avlidna fick under tiden ske med häst, lastbil och även med bil och släpvagn.

I början av 60- talet inköptes en Volvo Duett, som då var förlängd i hjulbasen och som var i drift till 1987.  Samma år köptes en Volvo 245 in och var i församlingens ägo till 2010 då den flyttades till Karesuando församling för transporterna på begravningsdagen.

Karesuandos tidigare bil hade varit stationerad i Jukkasjärvi församling innan den flyttades till Karesuando då begravningsbyråerna i Kiruna införskaffade sina egna bilar.

I samband med bytet av bilar såldes Karesuandos gamla bil till Övertorneå församling.

Samma år, 2010, fick församlingen den senaste bilen som också är en förlängd Volvo V70 med plats för två kistor, vilket underlättat transporterna mycket då det är långa avstånd. Tidigare bilar hade bara plats för en kista.